top of page

Akuttskadebehandling

Hva burde du gjøre når en akutt skade inntreffer?


Akuttskadebehandling er nyttig å kunne dersom ulykken skulle inntreffe.

Du har kanskje hørt om ice, rice, price eller police? Det nyeste akronymet som er foreslått er peace and love, hvor peace er for den mest akutte fasen og love er for fasen etter.PEACE AND LOVE står for:


Protection: unngå bevegelser eller aktiviteter som forverrer smerten opp til de første 72 timene etter skaden. Dette for å unngå ytterligere skade. Denne fasen burde heller ikke være for lang da dette kan føre til at man kan gå glipp av en rekke positive effekter.


Elevation: hev skadestedet over hjertehøyde. Elevasjon mangler evidens men er fremdeles anbefalt da det medfører lite risiko.


Avoid anti-inflammatories: Antiinflammatoriske medikamenter (ibux, ibuprofen etc.) kan ha en negativ effekt på vevstilhelningen da den hemmer inflammasjonen som er nødvendig for tilheling.


Compression: kompresjon med bandasje eller teip ser ut til å ha en positiv effekt på hevelse og livskvalitet.


Education: Opplæring av terapeuter på viktigheten av en aktiv tilnærming etter en akuttskade, samt hva som er viktig å unngå er viktig for forståelsen til pasienten.


Load: tidlig belastning innenfor smertegrensen er viktig for tilhelningen. Dette kan fremme vevstillheling, øke vevets tåleevne, remodellering og kapasitet.


Optimism: Vi ser at psykologiske faktorer som katastrofisering, frykt, og depresjon er assosiert med dårligere prognoser da hjernen spiller en viktig rolle i smerteopplevelsen. Dette kan kanskje være med på å forklare forskjellige smertebilder hos noen som har samme vevsskade. Et optimistisk syn på skaden er derfor viktig.


Vascularisation: tidlig mobilisering og aerob trening kan være gunstig både for motivasjon og økt sirkulasjon til skadestedet.


Exercise: gjennoppvinning av styrke, mobilitet og propriosepsjon i skadeområdet er viktig for å hindre re-skade.


Noen lurer nok på hvor ice er blitt av? Is kan gi en smertelindrende effekt men ser også ut til å forstyrre inflammasjonsprosessen og tilhelningen og er derfor ikke en del av anbefalingene.


Eksempler på akuttskader vi osteopater på Fornebu blir oppsøkt for er: ankelovertråkk, kneskader, håndledd, albue eller skuldersmerter.


Opplever du frykt knyttet til dine plager? Bestill time for en grundig vurdering hos en av våre osteopater.Katrine Jahr

Klinikksjef, osteopat og PT

35 views0 comments

Comments


bottom of page