top of page

Beinhinnebetennelse (medialt tibialt stressyndrom) ?

Medialt tibialt stresssyndrom er det vi tidligere kalte beinhinnebetennelse. Tidligere trodde vi det var en betennelsestilstand i beinhinnen som følge av drag fra muskulatur. I forskningen ser man nå at det ikke finnes betennelsesforandringer i beinhinnen.


Tilstanden gir smerter på nederste 2/3 av innsiden på skinnbeinet (tibia). MTSS kommer av at benvevet brytes ned raskere enn det bygges opp. Denne nedbrytningen er helt naturlig, og vil bygges opp igjen. Dersom belastningen er for høy klarer ikke kroppen å bygge opp igjen fort nok og vi vil få en redusert bentetthet i vevet. Dette skjer på denne delen av tibia fordi området utsettes for store bøyekrefter, noe beinet tåler dårligere enn kompresjonskrefter. Dette er forstadiet til et tretthetsbrudd.


Behandling: Hovedbehandlingen er belastningsstyring. Man ønsker gjerne å begrense spesielt løp og hopp-bevegelser. Dette er viktig for at benvevet skal bygges opp igjen. En annen viktig del av behandlingen er å styrke opp kroppen til å tåle høyere belastning. Muskler kan også virke som støtdempere og ta noe av belastningen på skjelettet og det er derfor gunstig å styrke tilhørende muskulatur slik at det blir mindre belastning på skjelettet under fks løping.


Her er noen fine øvelser for å bygge opp styrke i forskjellige deler av leggmuskulaturen samt styrke muskulatur rundt sete. Sterk setemuskulatur er viktig for absorbering av løpsbelastning.



Øvelse for fremside legg (tibialis anterior):

Stå med føttene plassert i bakken. Hev tærne fra bakken.











Soleus squat: Stå med 90 grader i kneleddet. Hev hælene fra bakken. Fin øvelse for å styrke opp den innerste leggmuskelen som fester i akillessenen (soleus).










Vanlige tåhev: Stå med begge føttene i bakken og gå deretter opp på tå. Gjenta. Fin øvelse for muskulatur på bakside legg (gastrocnemius).










Utfall: Stå rett opp og ned, sett det ene beinet bak og bøy til det bakerste kneet nesten treffer bakken. Fin øvelse for styrke og stabilitet rundt sete, hofte og bekken.










Skrevet av: Katrine Jahr

Osteopat, PT og klinikksjef

109 views0 comments
bottom of page