top of page

Smerte betyr skade. Og dersom vi ikke finner vevsskade er det psykisk. Eller?


Smerte er noe vi alle kjenner på fra tid til annen. Å oppleve at noe er smertefullt når man får en akutt skade er normalt og en del av kroppens forsvarsmekanisme.

Før trodde man at smerte var synonymt med skade eller at noe var galt. Smerte er en subjektiv vurdering av et vevsskade eller potensiell vevsskade. Det betyr at smerteopplevelsen ved en akutt skade er et resultat av nervesystemet/hjernens tolkning av et stimuli i vevet.


Ved akutte smerter er det i større grad vevet som styrer smerten og i mindre grad tolkningen av nervesystemet, men ved langvarige/kroniske smerter er det i mindre grad vevet og i større grad tolkninger i nervesystemet. Smerte er viktig slik at vi forstår når noe er farlig, for eksempel om vi brenner oss på noe varmt eller blir bitt av en hund.


Smertesystemet er et kroppssystem akkurat som fks fordøyelsessystemet. Og akkurat som fordøyelsessystemet kan gå i stå, kan smertesystemet også det.


Smerter uten skade: Mange er plaget med smerter som hodepine, svimmelhet, nakkesmerter, smerter i underlivet, magesmerter, smerter i korsryggen eller andre steder i kroppen uten at man finner en fysiologisk skade eller sykdom.Ved en akutt skade vil det produseres kjemiske stoffer som gjør området mere sensitivt, så det oppstår smerte som vil fortelle oss at noe er galt. Denne sensitiviseringen er ment å vare til vevsskaden opphører, men hos noen kan det vare også etter vevsskaden har helet. Og denne overfølsomheten som kun er ment til å være i det skadete området kan spre seg til resten av kroppen.


Det betyr ikke at noen innbiller seg at de har vondt, det betyr att alarmsystemet i kroppen går av for tidlig. Nervene blir for følsomme. Men smerten er like vond og reell. Det kan sammenlignes med en røykvarsler som går av ved tenning av et lite lys eller uten noe form for røyk i det hele tatt. En oversensitiv brannalarm vil gå av alt for ofte og kan være utrolig plagsomt. Vi må lære nervene å bli mindre sensitive.


Smerte er merkelig, det kan være veldig ubehagelig å gå rundt med en sten i skoen, men om du har en sten i skoen og blir jaget av en Bjørn, kommer ikke stenen til å gjøre vondt.


Grunnen til dette er de nedadgående smertehemmende banene fra hjernen som gjør at det frigis smertedempende kjemikalier. Hvor mye smerte vi opplever avhenger av hvor farlig nervesystemet tolker noe som. Dette er påvirket av frykt, tanker og følelser. Det å høre ting som «du har slitasje», «du har skjevt bekken», «du må ikke bøye ryggen, det er farlig» eller «du har ryggen til en 90-åring», vil faktisk kunne gjøre smertene dine verre fordi hjernen tolker det som farlig.


Den gode nyheten er at dette alarmsystemet kan bedres. Det kan gjøres på flere måter, både ved å bli trygget av helsepersonell på at skaden ikke skyldes noe farlig, ved å fjerne bevegelsesfrykt, ved fysisk aktivitet, demping av stress og for eksempel ved bedret søvn. Opplever du langvarige/kroniske plager? Oppsøk oss på Jahrklinikken på Fornebu i dag, så skal vi hjelpe deg!


Vanlige tilstander Osteopatene blir oppsøkt for:

-Hodepine og svimmelhet

-Nakke/skuldersmerter

-Plager fra hofte, kne, fot eller ankel

-Ryggplager

-Idrettsskader; akutte og belastningsrealterte

-Kvinnehelse; sterke menstruasjonssmerter, vestibulitt, vaginisme, vulvodyni eller endometriose

-Graviditetsrelaterte plager

-Fordøyelsesplager

-Smerter eller kolikk hos barn

-Tinnitus, migrene, fibromyalgi, ME og revmatisme

-Søvnproblemer
Skrevet av:

Eier, klinikksjef, Osteopat og PT Katrine Jahr.


Opmerkingen


bottom of page